Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ηλεκτρονική Εποχή


Ο Σύλλογός μας αποκτά και πάλι τον δικό του τόπο στο διαδίκτυο. Καλωσορίζουμε όλους τους φίλους που θέλουν να έχουν άμεση ενημέρωση για τις δραστηριότητες του συλλόγου, αλλά και όσους απλά θέλουν να θέσουν κάποιο γεγονός προς συζήτηση. Ευχόμαστε να είναι ο θεμέλιος λίθος για την δημιουργία ενός συνδέσμου, που θα ενώνει όλους τους Μηλιώτες ανά την Υφήλιο.

1 σχόλιο:

  1. ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ ΒΑΓΕΝΑΔΕΣ ΟΠΩΣ: ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΜΠΑΛΤΙΚΑΣ κ.λ.π.:
    Οι βαρελάδες στις Μηλιές Ολυμπίας


    Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

    Μάρτιος 2007


    Σελίδα 1 από 4


    Οι Μηλιές είναι ένα χωριό της ορεινής Ολυμπίας κάτω από το όρος Φολόη. Ένα χωριό που κάποτε τα σφυριά των βαρελοποιών χτυπάγανε αδιάκοπα. Σήμερα ο Μπάρμπα Τάσος έχει μείνει μόνος του στο χωριό να εξασκεί αυτή την παραδοσιακή τέχνη, «φυλάσσοντας Θερμοπύλες» μαζί με το γιό του το Θοδωρή που αν και η δουλειά του είναι στον Πύργο πηγαίνει στο χωριό και βοηθάει τον πατέρα του από το μεράκι του να μη σβήσει αυτή η παράδοση. Όλες οι απαντήσεις που θα διαβάσετε προέρχονται από δύο ανθρώπους οι οποίοι δεν έχει ασχοληθεί με την επιστήμη του κρασιού, ούτε χημείες γνωρίζουν ούτε αλχημείες. Χρησιμοποιούν τη γνώση από την εμπειρία που έχουν αποκομίσει προεξέχοντος του Μπάρμπα Τάσου και μαζί με το μεράκι τους στήνουν το καλό, παραδοσιακό βαρέλι. Απολαύστε τους.
    Ο μπαρμπα-Τάσος Μπάρμπα Τάσο, πόσα χρόνια ασχολείσαι με την τέχνη της βαρελοποιίας;
    Τάσος: Από δώδεκα χρονών παιδί μάθαινα. Ήταν ο πατέρας μου βαρελάς. Από 14 χρονών εδούλευα βαρέλια με τον πατέρα μου παρέα.

    Εσύ Θοδωρή γιατί ασχολήθηκες;
    Θοδωρής: Περισσότερο από μεράκι. Στην αρχή ερασιτεχνικά μετά μεράκι, αγάπη, κάποιες στιγμές ανάγκη επιβίωσης.

    Ποιες δυσκολίες συναντάτε στη σημερινή εποχή να ασχολείστε με μια τέτοια παραδοσιακή τέχνη;
    Τάσος: Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε τώρα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι η προμήθεια ξύλου. Άλλες δυσκολίες δεν είχαμε γιατί και οι βαρελάδες έχουνε σπανέψει πολύ και η δουλειά μας πέφτει πολλή και δεν μπορούμε να τη βγάλουμε.
    Θοδωρής: Κατά τη γνώμη μου το δύσκολο είναι να μπορέσεις να πείσεις το καταναλωτικό κοινό σήμερα να μπορεί να δει τη διαφορά ανάμεσα στα βιομηχανοποιημένα βαρέλια, αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και στο χειροποίητο. Ο μπαρμπα-Τάσος κι ο ΘοδωρήςΔηλαδή ένας απλός καταναλωτής που θα πάρει ένα βαρέλι σπίτι του για να αποθηκεύσει το κρασί που θα καταναλώσει με τους φίλους και την οικογένεια να συνειδητοποιήσει τη διαφορά που θα του δώσει στο κρασί το ξύλινο χειροποίητο από τα πλαστικά, τα ανοξείδωτα και τα γυάλινα που κυκλοφορούν. Είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει! Αυτό που τον ενδιαφέρει όταν το συζητάει είναι η τιμή. Έχει σημασία για πολλούς η τιμή και εμείς την κρατάμε ψηλά.

    Τι ξύλα χρησιμοποιείτε στο βαρέλι;
    Τάσος: Μόνο δρυ. Εμείς μόνο δρυ χρησιμοποιούμε και τώρα και παλιά. Αλλού χρησιμοποιούν και καστανιά, στα Κρέστενα για παράδειγμα.


    ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ: http://www.klika.gr/cms/index.php/peri-orekseos/merakia/133-varelades-olympia.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή